JUBILEUMSINTERVJU MED LAILA SKARHEIM

Lala Skarheim ble valgt til ordfører i Risør etter valget i 1987. I en dramatisk avstemning i det nye bystyret  viste det seg at hun hadde slått konkurrenten, Høyres Christian Christiansen, med en fattig stemme. Det ble innledningen til åtte krevende år som politisk leder i en kriserammet kommune. Hun var Risørs første og hittil eneste kvinnelige ordfører og den andre fra Arbeiderpartiet.

Om dette forteller Laila Skarheim i jubileumsserien til Risør Byhistorie og Søndeled og Risør Historielag.

-Noe av det første jeg gjorde som ordfører var å skaffe meg eget kontor i kommunehuset på Frydendal. Det hadde nemlig ingen av mine forgjengere hatt, sier hun.

Deretter trålet hun rundt til enhver krik og krok av Risør kommune for å gjøre seg kjent, ikke minst med det lokale næringslivet og de utfordringene det sto overfor i andre halvdel av 1980-tallet.

En nøkkel til framgang  lå i fortsatt sterk satsing på kultur, både som merkevare og næring i kommunen, sier hun.

Laila Skarheim forteller at det for henne personlig var en stor sak da den legendariske rådmannen Øyvind Bosvik også innså hvor viktig kultursatsingen hadde vært og ville komme til å bli for Risør kommune.

Skarheim høstet mye ros for sin energiske innsats som ordfører i Risør. Den ble lagt merke til også utenfor kommunen og hun ble tilbudt mange verv og oppdrag også på nasjonalt nivå, men sa nei til de fleste for å konsentrere seg om ordførerjobben.

Derfor legger hun ikke skjul på skuffelsen da hun ble kastet som ordfører i 1995 etter en hestehandel der Arbeiderpartiet valgte samarbeid med Senterpartiet med den følge at SP-mannen Lars Lauvhjell ble ordfører.

-Er det ikke noe som heter at det er av dine egne du skal ha det?  sier hun lettere sarkastisk. 

Trykk bildet for å gå til intervjuet