Historiekafe på Fjordheim

Fullt hus på Fjordheim. Foto: Jan Einar Henriksen.

Fjordheim ble fylt til trengsel da Søndeled og Risør Historielag inviterte til historiekafé/ mimring fredag kveld. I år er det 60 år siden Søndeled og Risør kommuner ble slått sammen til en kommune, og Historielaget ønsket å få fram bakgrunnen for sammenslåingen, hva som ble gjort og hvem som var med i prosessen.

Arne og Lars Lauvhjell. Foto: Heidi Hødnebø

Arne Lauvhjell innledet kvelden med å skissere kort Søndeleds historie, før Lars Lauvhjell fortalte om prosessen som førte til at de to ble til en, med navnet Risør. Prosessen med å få disse kommunene til å bli en kommune har trolig norgesrekord i kort saksbehandlingstid, noe som trolig var grunnen til enkelte samarbeidsproblemer de første årene. Det ble by og land på hver sin kant i mange år etter det kommunale ekteskapet i 1964.  Trolig hadde den nye kommunen hatt færre startproblemer om prosessen hadde tatt lengre tid.

I kaffepausen ble det vist en film fra Søndeled på 50 tallet, som krediteres tidligere lærer Kveim. Planen var at Arne Lauvhjell skulle få rede på hvem det var som ble foreviget, men tiden strakk ikke til. Historielaget oppfordrer de av dere som vet noe om de som er med i filmen om å ta kontakt.

Marius Monrad, opprinnelig fra Moen, trakterte fela og spilte folkemusikk etter tradisjon fra nabobygdene, og han kunne fortelle at det hadde vært og fremdeles er et aktivt spillemannsmiljø i distriktet.

Dette formatet viste seg å være så vellykket, at Historielaget ønsker å fortsette med historiekafeer i ulike deler av kommunen et par ganger i året.  Og hun som ga oss ideen i sin tid bor på Søndeled og heter Kirsten Hellerdal.

Se også Aust Agder Blad sin reportasje her: (for abonnenter av AAB)
https://www.austagderblad.no/stufullt-og-nesten-ko-jo-visst-er-det-interesse-for-kommunesammenslaing/s/5-6-591318

Heidi Hødnebø og Marius Monrad